Cigarrkunskap

Lite Cigarrkunskap

Att avnjuta en cigarr är att röka i traditionell bemärkelse, det är en kultisk rit, en högre meditation, en intressant och gåtfull upplevelse som alltid är ny och unik. Amerikas urinnevånare ansåg tobaken som den heligaste av växter.

För att cigarren skall ge fulländad njutning så är det viktigt att ge den tid och omsorg. Var noggrann när ni väljer cigarr, men var ej rädd för att göra fel. Cigarrökare är som regel individualister och det som passar för den ene passar kanske inte för den andre. För er som är nybörjare rekommenderar jag av naturliga skäl mildare cigarrer i Petit Corona-formatet t.ex. H.Upmann Coronas Major. Det är en förträfflig nybörjarcigarr. En del tror att bara för att man har en begränsad budget så måste man hålla sig till maskinrullat när det gäller vardagscigarrer, men detta är helt fel! Rafael Gonzales Panetelas Extra, eller Romeo y Julieta Milles Fleurs är  mycket billiga och prisvärda handrullade cigarrer. Regeln är att ju större cigarr desto mildare och mera smakrik är den. Dessvärre ökar förstås priset med storleken, speciellt när det gäller handrullat. Om ni vill ha något lite större och dyrare, kan jag rekommendera El Rey del Mundo, Choix Supreme, en förträfflig Robusto som är mild i smaken och lagom till en lite längre eftermiddagsrast.

Cigarrens mystik ligger inte i ritualer och hemliga knep. Det finns ett antal klara och relativt enkla grundregler som man skall följa för att cigarrnjutningen verkligen skall bli just en cigarrnjutning.

Cigarrens Uppbyggnad

En cigarr består i regel av tre delar: Inlaga, Omblad & Täckblad. Inlagan kan vara av två typer: Shortfiller eller Longfiller. Maskinrullade cigarrer innehåller som regel shortfiller, vilken består av hackade tobaksblad av utvalda sorter. Handrullade cigarrer innehåller longfiller, vilken består av hela blad som räcker hela cigarrens längd. Inlagan hålls ihop av Ombladet som är ett lite segare tobaksblad, men hos billigare massproducerade cigarrer används även homogeniserade omblad tillverkade av upphackade tobaksblad. Sist läggs täckbladet på. Täckbladet är cigarrens fasad utåt, samtidigt som det enligt vissa, står för hela sextio procent av smaken. Andra menar att täckbladens färg inte spelar någon roll för smaken. Oavsett vilket så kan man i regel indela cigarrernas styrka i förhållande till nyansen på täckbladet.

  • Clarissimo eller Grön: Kallas även Candela på spanska. Dessa täckblad, som är gröna, har brutalt värmetorkats och används främst till väldigt milda cigarrer för  USA-marknaden.
  • Doble Claro eller Claro-Claro: Gyllene, nästan blekgul nyans av brunt. Framställt genom för tidig skörd följd av en på skyndad torkning.
  • Claro: Brun tobak åt det ljusa hållet. Används oftast till lättare cigarrer.
  • Colorado Claro eller Brun Clair: Blad av senare plockning. Genomgår en längre fermentering och får därigenom en riktigt brun färg. Används till lite kraftigare cigarrer.
  • Colorado Maduro eller Brun Soutenu: Längre mognadstid och längre fermentering ger dessa täckblad en mer framträdande färg.
  • Maduro: Mer solljus i kombination med ytterligare lite längre fermentering eller en i sig själv mörkare Connecticut-tobak ger täckblad som används för väldigt starka cigarrer.
  • Oscuro: Ett nästan svart täckblad som var vanligt på artonhundratalet, men som idag är relativt ovanligt.

Storlekar:

Det finns en rad benämningar på cigarrstorlekarna, och som om det inte var nog så är det dessutom ofta så att en cigarrs namn kan innehålla helt fel storleksbeteckning. Kolla därför alltid tjocklek och längd eftersom en cigarr som t.ex. Rafael Gonzales Panetelas Extra,  i själva verket är en Petit Palma per definition (eller Veguerito Mano enl. kubanernas system.). De kubanska storleksbeteckningarna skiljer sig från de internationellt gångbara och kan beskådas här!
Ringmåttet, d.v.s. cigarrens tjocklek, anges i de flesta internationella sammanhang i sextiofjärdedelar av en tum. Denna internationella betäckning står inom parentes i måttangivelserna på cigarrlagrets webshop.

Förvaring

Cigarren måste förvaras i rätt miljö med avseende på luftfuktighet och temperatur, vilket innebär en luftfuktighet på ca 65-74% och en temperatur mellan 16-18°C om tempen går upp till 22°C tillfälligt är ingen skada skedd, men för långtidsförvaring är det lite högt. Beträffande temperatur så har vi i våra bostäder vanligtvis rätt temperatur för cigarrförvaring förutsatt att inte cigarrerna förvaras i ett fönster eller i direkt anslutning till ett element. Däremot är luftfuktigheten ett större problem och det finns endast ett sätt att förvara sina cigarrer hemma, de skall ligga i en humidor. Humidoren, kan se ut i stort sett hur som helst så länge den fyller sin uppgift. De ziplockpåsar som jag använder som emballage kan och skall användas som nödhumidor om ni inte har något annat alternativ. Köp ingen jättedyr humidor om du har begränsad budget, köp en billig, eller pröva följande lågbudgetalternativ: Åk till närmaste återvinningscentral, se ut er en begagnad frys eller ett kylskåp i det mindre formatet, tvätta ur den med ett kraftigt steriliserande rengöringsmedel, t.ex. Desinova, (Totalt biologiskt nedbrytbart.) Köp oasis i närmsta blomsteraffär och  lägg en bit i en plastlåda med utskurna hål i. Fukta oasisblocket med en startlösning bestående av lika delar vatten och propylenglykol( köpes på apoteket, inte bensinmacken). Köp en kombinerad hygrometer & thermometer i närmsta järn- eller vitvaruaffär. Voila! Ni har nu till ett väldigt lågt pris en humidor som rymmer många lådor med cigarrer. Propylenglykolen gör att humidoren blir självreglerande, d.v.s. luftfuktigheten håller sig runt sjuttio procent. Med jämna mellanrum måste man fylla på med lite destillerat vatten. En gång i halvåret fyller man på med startlösningen. Obs! Oasisblocket skall fuktas, inte dränkas...

Lägg pengarna ni sparat in på att köpa cigarrer.

Om era cigarrer skulle visa sig ha vit-grå ludna fläckar på sig så oroa er inte. Som regel rör det sig om s.k. cigarrblomning, d.v.s. hartser som trängt ut ur täckbladet p.g.a. variationer i temperatur och luftfuktighet. Om cigarrerna förvaras för fuktigt kan de bli mögliga, det känns på lukten, då är det bara att slänga dem. Dock kan det alltid vara värt att konsultera någon kunnig om man är osäker innan man gör något drastiskt. Cigarrerna bör förvaras utan tub eller cellofan när de ligger i humidoren om de skall rökas inom de närmaste månaderna, men spara gärna tuberna eftersom de är ett perfekt billigt alternativ till cigarrfodral & resehumidorer. Om cigarrerna skall långtidslagras kan det dock vara en fördel med att förvara cigarren i sin aluminiumtub då syretillförseln blir sämre och mognaden blir mer utdragen i tid vilket ger ett bättre slutresultat. Det finns en parasit som man också skall se upp med, speciellt om man köpt cigarrer av lite mer tveksamt ursprung, nämligen tobaksbaggen Lasioderma Serricone. Angrepp av tobaksbaggen känns igen på små cirkelrunda hål i cigarrens täckblad. När man knackar på en angripen cigarr brukar det även komma ut ett svart pulver, larvens avföring. Cigarrbaggen gillar värme, så om ni drabbats av ett angrepp, så stoppa in alla cigarrer i frysen i tre dygn. Då dör krypen och deras ägg.

Snoppning

Vissa cigarrer är färdigsnoppade när man köper dem, men de flesta cigarrer kräver att man snoppar dem själv innan de röks. Snoppningen utföres bäst med en dubbelgiljotin eller en cigarrsax. Det man som regel eftersträvar är ett rent rakt snitt där lite rundning skall vara kvar för att inte täckbladet skall fransa eller rulla upp sig, vi skall ju när allt kommer omkring röka cigarr, inte äta tobak. En del fuktar änden innan de snoppar, då det blir lättare att få ett rent snitt på det sättet. Lägg an skären mot cigarren med ett lätt tryck och klipp sedan till snabbt. Maskinrullade cigarrer snoppas lämpligast med ett s.k. V-skär för att man skall få en stor öppning utan att få tobaksflagor i munnen.

Tändning

En lukt- och smakfri låga är nödvändig då cigarren skall tändas. Använd därför cigarrtändstickor, gaständare eller cederstickor. Spara gärna de blad av cederträ som används som mellanlägg i cigarrlådor till de bättre märkena. Dessa är lätta att riva i lagom tjocka remsor som sedan kan användas att tända cigarrerna med. Cigarren skall tändas långsamt och med omsorg. Tänd genom att långsamt rotera cigarrens inslag i 45 graders vinkel mot lågan. Cigarren tänds inte direkt i lågan, utan hålls en bit ovanför och tänds av lågans värme. Då man roterar cigarren över lågan får man en klarblå låga runt inslaget. När inslaget glöder jämnt runt hela cigarren kan första puffen tas. Om cigarren skulle slockna medan du röker, tänd den bara på nytt på samma sätt och fortsätt njut. Låt aldrig en cigarr slockna för att spara den till ett senare tillfälle. Ett par timmar är max vad en en gång tänd cigarr kan vänta, sedan är de ohjälpligt förstörda. En del tål inte att vänta ens så länge. Försök välja en cigarr som du vet att du har tid att röka.

Rökning

Cigarrök skall inte inhaleras. Låt röken virvla runt i munhålan, känn smaken, upplev hur nikotinet förändrar er varseblivning, känn drogens kraft. Cigarrökens pH* ligger nära kroppens eget och som en följd därav löses nikotinet ut redan i munnen och går via slemhinnorna ut i blodet. (Cigarettrök är sur och måste ner i lungorna för att lämna av sitt nikotin.) Allt eftersom man röker känner man tobakens kraft, och plötslig förstår man varför indianerna satte detta njutningsmedel främst. När ni är mätt eller cigarren inte smakar längre. Lägg ifrån er cigarren i askfatet och låt den dö med värdighet. Var noga med att slänga fimparna så fort ni kan då en cigarrfimp kan sprida en mycket dålig lukt som förpestar hela ert njutningsrum. Efter en god cigarr får jag personligen en upplevelse av otroligt mycket klarhet och energi, vilket gör att jag, om jag fick, skulle rekommendera cigarrökning till de flesta vuxna människor på denna jord.

Fortsätt
Tillverkare
Snabbsök
 
Använd nyckelord för att hitta den produkt du söker efter.
Avancerad sökning
Din varukorg är tom
Vi Accepterar
Valutor